Mikä tämä on?

Linnunpönttö, jossa on kamera. Kamera ollut pöntössä jo vuodesta 2000, ja nyt se on ADSL-yhteyden avulla kytketty myös nettiin. Kamera on liitetty näytönohjaimen Video-In -liitäntään ja kuvien siirtämisestä palvelimelle huolehtii visionGS BE, joka on hyvä ja monipuoinen Web-kamera -ohjelma ja yksityiskäytössä vieläpä ilmainen. Pääsivulta voit avata erillisen automaattisesti päivittyvän kuva-ikkunan. Toiminto vaatii Java-tuen.

Mikrofonilla varustettu piirikorttikamera on asennettu alumiinikoteloon. Kotelossa on kymmenen infrapuna-lediä, jotka valaisevat pöntön. Lintu ei näe infrapunavaloa eikä häiriinny siitä. Eikä tiedä, että koko maailma katselee...

Itse pönttö on ollut nykyisellä paikallaan helsinkiläisen omakotitalon seinässä jo yli 20 vuotta ja se on ollut tyhjänä vain muutaman kesän. Kesällä 2000, jolloin asensin kameran, pöntössä ei pesitty. Kesällä 2001 siinä pesi talitiaispariskunta. Yleisimmät asukit ovat olleet kirjosieppo ja talitiainen.

Edellisistä pesinnöistä löytyy kuvia ja muuta tietoa: 2001 2002 2003

Vuonna 2003 valmistui kaksi uutta kamerapönttöä. Toisin kuin ensimmäinen pönttö nämä kaksi on ripustettu puihin, toinen (Pönttö 2) koivuun ja toinen (Pönttö 3) tammeen.

Pöntöt on suunniteltu täysin säänkestäviksi, joten tekniikka kestää hyvin sateet ja tuiskut.

Tietokoneessa on kaksi video-liitäntää, joten vain kahta pönttöä on mahdollista tarkkailla samanaikaisesti. Kolmas pönttö on silloin "manuaalitarkkailussa". Koneessa on kiinni pöntöt, joissa on mielenkiintoisinta toimintaa. Pesintäkauden jälkeen on yleensä hiljaista, ja silloin pönttökamera voi olla lomalla. Aktiviteetti lisääntyy taas myöhään syksyllä, kun linnut etsivät talviasuntoa.

Terveisin, Kaj Luukko

Web- ja pönttömaster.