Päiväkirja

31.12.2002

Tämän vuoden viimeinen kokonainen yö oli samalla tämän talven toistaiseksi kylmin. Pakkasta oli enimmillään -25 C astetta. Tinttimme selvisi hyvin ja aamulla se oli lähtenyt kuten tavallisesti.

Tämän vuoden päiväkirja päättyy tähän. Tarina jatkuu uudessa osassa. Hyvää uutta vuotta kaikille!


13.11.2002

Talitiainen on ottanut pöntön talviasunnokseen. Se saapuu yöpuulle iltapäivisin klo 15-16 ja lähtee ulos aamulla klo 7-8. Se on nyt yöpynyt pöntössä joka yö 7.11 lähtien.

Pakkastakin on jo ollut reippaanlaisesti.


8.11.2002

Kävijälaskuri ylitti 10000 rajan tänään puolilta päivin.

Sen kunniaksi, toinen yöpyminen peräkkäisinä öinä. Tintti ilmestyi pönttöön jo neljältä iltapäivällä.


7.11.2002

Yöpyminen.


3.11.2002

Kyllä täällä joku käy, vaikkakin harvakseltaan. Yöpyjiä ei ole ollut 29.10 jälkeen. Tässä yksi satunnainen tarkkailija. Mahdoton sanoa, onko kyse samasta vai eri yksilöistä.


29.10.2002

Talitintti on viime päivinä käynyt useaan otteeseen pöntössä.

Tänä iltana se asettui ensimmäistä kertaa yöksi nukkumaan. Toivottavasti saamme tästä talviasukin.


21.10.2002

Ensimmäinen päiväkirjamerkintä pitkään aikaan. Kuva eiliseltä, talitintti käynyt pöntössä. Etsiikö nukkumapaikkaa talveksi?


22.7.2002

Tietokoneen hajoamisen takia Pönttökameran kuva ei näkynyt eikä sivua päivitetty 11-21.7 välisenä aikana. Nyt kone on korjattu ja kuva päivittyy muutaman kerran vuorokaudessa.

Pöntössä ei ole näkynyt ketään ensimmäisen pesinnän jälkeen.


26.6.2002

Pönttö on nyt tyhjennetty ja puhdistettu. Tämä pesintä päättyi näin, toivottavasti seuraava menee paremmin. Osa talitiaisista pesii toisen kerran heinäkuussa, joten pönttö voi saada uudet asukkaat vielä tänä kesänä. Ja talvella joku saattaa ottaa sen yöpymispaikaksi. Kamera on käynnissä läpi talven. Käykää katsomassa.

Muutamia kuvia pesästä ja poikasista joiden elämä päättyi ennen kuin edes alkoi.

Tulitikkuaski auttaa suhteuttamaan pesän kokoa. Pesäkuppi on huomattavasti syvempi kuin pönttökameran kuvista voisi päätellä. Tikkuaski mahtuu siihen kokonaan, vaikka alla on vielä pari munaa ja poikaset. Onnistuneen pesinnän jälkeen kuppi on yleensä lähes kadonnut, koska kasvavat poikaset hajottavat sen liikkumisellaan. Pesä kokonaisuudessaan painoi vain 22 grammaa.

Emo oli ehtinyt siivota pesän hyvin. Yhtään munan kuoren palasta ei ollut jäljellä.

Tässä viimeisen päivän tapahtumat on koottu "nopeutetuksi elokuvaksi". Ensimmäinen video näyttää ajan emon ensimmäisestä pesästä poistumisesta viimeiseen. Siitä näkee, miten se on hoitanut poikasia, pitänyt niitä lämpimänä ja hautonut vielä kuoriutumattomia munia. Kuvassa näkyvä numero kertoo päivämäärän ja kellonajan. Video on MPEG-1 muodossa.

23.6.2002 klo 7:02 - 15:04 - Video: 1,1 Mt, 21 sek, 320 x 240

Toisessa videossa on aika emon viimeisestä poistumisesta aina seuraavan vuorokauden puolelle. Poikasten viimeinen liike näkyy n. klo 1:03. Ne pysyivät hengissä hämmästyttävän pitkään, 10 tuntia ilman emoa. Kuvien tallennusväli on n. 1 minuutti. Emo on näin ollen saattanut käydä pesällä kahden kuvan välissäkin.

23.6.2002 klo 14:32 - 1:32 - Video: 1,3 Mt, 25 sek, 320 x 240

Miksi näin kävi? Kaikki alkoi hyvin. Haudonnan aikana koirasta ei enää näkynyt. Eikä poikasten kuoriuduttuakaan. Se oli ehkä kuollut. Naaras onnistui hautomisessa hyvin, pystyi hankkiman itse ruokansa haudonnan lomassa. Poikasten hoitokin alkoi vakuuttavasti. Naaraan olisi pitänyt pystyä kasvattamaan ainakin osa poikasista lentokykyisiksi yksinäänkin, ilman koiraan apua. Sillä ei ollut mitään syytä hylätä poikuetta. Niin kuin toinen video kertoo, poikaset olivat terveitä ja vahvoja.

Naaraan katoamisen syy on ja pysyy arvoituksena. Paras arvaukseni on, että sen tappoi haukka tai kissa. Tai se lensi päin ikkunaa. Talitiaispopulaation kannalta tämän pesinnän epäonnella ei ole mitään merkitystä. Harmittaa vain kun se sattui juuri tässä pöntössä, jonka tapahtumia niin moni mielenkiinnolla seurasi, Suomessa ja muualla maailmassa.


23.6.2002

Poikaset kuoriutuivat tänään, kuten oli odotettavissa.

Ensimmänen kuva kuoriutuneista poikasista tallentunut klo 7:15. 4 tai 5 munaa on edelleen kuoriutumatta.

Tässä emo näyttäisi ruokkivan poikasia, ihan niin kuin kuuluukin.

Tässä näkyy ruokaa kerjäävän poikasen avoin nokka. Merkitty kuvaan ympyrällä.

Lisää poikasia kuoriutuu. Emo syö kuoria.

Kolme tai neljä munaa jäljellä.

Tässä on toistaiseksi viimeinen kuva emosta.

Emo ei enää saman vuorokauden aikana tullut takaisin. Jos ihmettä ei tapahdu, poikaset ovat mitä todennäköisimmin nyt jo kuolleet. Jäämme odottamaan huomista päivää, ja ihmettä.


17.6.2002

Haudonta on edennyt mallikkaasti ja on jo reilusti puolivälissä. Mitään mainittavia uutisia ei ole. Ainoa omituisuus on, että koiras ei ole käynyt naarasta ruokkimassa. Ehkä kaikki koiraat eivät ymmärrä sitä tehdä. Toivottavasti ymmärtää sitten ruokkia poikasia. Ja toivottavasti uros on kunnossa, ettei sille ole sattunut mitään.

Kuvassa tyypillinen haudonta-asento. Naaras istuu syvällä pesäkupissa pyrstö aivan pystyssä.


10.6.2002

Haudonta on alkanut. Talitiaisnaaras hautoo n. 15 vuorokautta, eli poikasten kuoriutumista on lupa odottaa 22...24. päivä kesäkuuta. Koiraan kuuluisi tuoda ruokaa hautovalle naaraalle, mutta sitä en ole nähnyt. Naaras on sen sijaan käynyt useaan otteeseen itse ruokailemassa. Näin lämpimällä ilmalla munat voi huoletta jättää vaikka vähän pidemmäksikin aikaa.

Päivän kuvasarja kertoo miten lintu asettelee munia erilaisiin järjestyksiin päivän mittaan. Siirtelyllä on varmasti jokin tärkeä merkitys sillä se on melko määrätietoista. Naaras järjestelee munia saapuessaan pöntöön ja asettuessaan hautomaan, sekä myös haudonnan aikana. Munia ei ole tänään näkynyt seitsemää enempää. Talitiaisen tavanomainen munaluku on 6..12 kpl.


9.6.2002

Munia näyttäisi nyt olevan seitsemän, myöhemmin iltapäivällä otetussa kuvassa ehkä kahdeksan. Emo on viettänyt aikaa pöntössä selvästi enemmän kuin aiemmin. Ilmeisesti haudonta on alkamassa.


8.6.2002

Munia on nyt ainakin kuusi. Toisessa kuvassa puolilta päivin, ne on jo käyty peittämässä niin ettei mitään näy. Näin ollen tarkkaa munalukua on mahdoton sanoa. Aina voi joku olla piilossa.

Munaluvun pitäisi olla täysi ensi viikon akana, jonka jälkeen alkaa haudonta.


6.6.2002

Pesäkuppi alkaa muotoutua ja pesässä on nyt varmasti ainakin kolme munaa.Taltiainen munii 6-12 munaa joita naaras hautoo n. 15 vuorokautta.


4.6.2002

Ei merkittävää uutta. Pesintä edistyy mormaalisti. Eilisten kuvien linkitys on korjattu.

Tälle päivällä kaksi kuvaa. Pehmusteita on tuoto lisää. Vaaleat roskat ovat lehden paloja samaisesta köynnöksestä jota tintti nyhti jo pari päivää sitten.


3.6.2002

Pesän rakennus on jatkunut. Pesän "perustukset" ovat valmiit ja tintit ovat jo tuoneet pehmusteita sisään. Kolme kuvaa pesän edistymisestä. Pehmusteet näkyvät selvästi. Koirankarvaa pihassa on riittämiin, jos vai tintit kelpuuttavat sen.

Ensimämisessä kuvassa näkyy erehdyttävästi munan muotoinen täplä. Voisiko se olla? Oikeanpuoleisessa kuvassa täpliä on kaksi, vasemmassa alakulmassa. Lisäsin kuviin kontrastia, jotta tulisivat paremmin esiin. Viime kesänä muninta alkoi jo kun pesä oli vielä viimeistelemättä. Vaikka munia oli jo useita, ne peitettiin usein pöntöstä poistuttaessa niin huolellisesti, että yhtään munaa ei näkynyt.


2.6.2002

Hommat jatkuvat klo 6:28. Klo 14:58 on tallentunut viimeinen kuva. Illalla joskus kahdeksan ja yhdeksän välillä tintti tuli pönttöön nukkumaan. Ilta oli sateinen ja vähän ukkostikin. Se ehkä edesauttoi nukkumapaikan valinnassa.

Katso etusivun tänään otettua värikuvaa pöntöstä ja sitten näitä kolmea ensimmäistä kuvaa. Tintti on ilmeisti aikonut sisustaa uuden kotinsa köynnöksellä, mutta luopunut kuitenkin ideasta.


1.6.2002

Tintit tekivät kuusituntisen työpäivän aloittaen 6:13 ja lopettaen 12:33. Sen jälkeen eivät käyneet pöntössä enää koko päivänä. Päivän kuvasetti sisältää päivän ensimmäisen ja viimeisen kuvan lisäksi neljä muuta. Kirjosieppokin näkyy yhdessä kuvassa kurkistamassa pönttöön sisälle.


31.5.2002

Juuri kun muutama päivä sitten pääsin krjoittamasta, että tähän pönttöön ei enää talitiaista tule, se aloitti pesän rakentamisen tänään iltapäivällä. Kirjosieppo kävi kahdesti aamupäivällä ennen kuin tintit aloittivat rakennusmateriaalin kantamisen pönttöön. Katso video rakentamisesta. Tässä myös näkyy miten lintu hakkaa reikää nokallaan kuin tikka ikään. Samaa käyttäytymistä esiintyi viime kesänä. Onko reikä liian pieni?

Video: 365 kt, 28 sek, 320 x 240

Kuvia kertyi 130 kpl joista tässä parhaat. Ensimmäisessä kuvassa lienee menossa yhteinen tupatarkastus ja sen jälkeen alkaa sisustustyö. Töitä tehtiin ahkerasti ja välillä oli hiukan yli tunnin tauko jonka jälkeen työt jatkuivat. Yöksi pönttö jäi tyhjilleen.

Huomenna varmaan hommat jatkuu siitä mihin tänään jäätiin.


30.5.2002

Jos eilen oli hiljainen päivä, tänään olikin varsinainen ruuhka heti aamulla. Ensin kävi kirjosieppo kolme kertaa. Sitten kävi talitiainen pöntössä samaan aikaan kun kirjosieppo kävi reijällä.

Tässä kirjosieppo yksinään.

Ja sitten talitiainen. Oikeanpuoleisessa näyttäisi olevan kirjosieppo joka kurkistaa sisään.

Sitten tulee toinen talitintti.

Ja reilun tunnin päästä taas kirjosieppo jonka jälkeen talitintti vielä kaksi kertaa. Kirjosiepon erottaa hyvin nokan päällä olevista vaaleista täplistä. Talitiaisen päälaki on musta ja posket valkoiset.

Ohjelmaa siis riitti yhdelle päivälle. Kahden talitiaisen yhtäaikainen vierailu vähän ihmetyttää. Kyseessä saattaa olla pariskunta jonka pesintä on epäonnistunut ja joka nyt etsii uutta pesäpaikkaa. Jos kirjosieppo ja talitiainen havittelevat samaa pesäpaikkaa, kirjosieppo yleensä voittaa taistelun. Myöhemmin pesintänsä aloittavana se voi märäätietoisesti rakentaa oman pesänsä vaikka talitiaisen munien päälle. Ei tinttikään suosiolla luovuta ja se saattaa jopa onnistua tappamaan siepon nokkimalla sitä päähän. Jännityksellä jäämme odottamaan huomisen tapahtumia.


29.5.2002

Vähän hiljaisempi päivä tänään. Kirjosieppo kävi kahdesti.


28.5.2002

Kirjosieppo uros kävi tänäänkin kolme kertaa.

Videonauhuri taltioi pönttökameran kuvaa klo 8:00 - 16:00, joten kaikki tämän päiväiset vierailut tallentuivat myös videolle. Tässä video päivän ensimmäisestä vierailusta:

Video: 146 kt, 11 sek, 320 x 240

Tämä on varsin lyhyt pistäytyminen. Muilla kerroilla lintu viipyi pöntössä selvästi pidempään katsellen ympärilleen. Ilmiselvästi uroksen mielestä tämä olisi hyvä pesäpaikka, mutta naarasta ei taida olla löytynyt.


27.5.2002

Kirjosieppo lauleskeli keskellä pihaa heti aamulla ja kävi kolme kertaa pöntössä aamupäivän aikana. Tarkat kellonajat näkee kuvista.

Kyseessä on uros. Naarasta ei ole näkynyt vähään aikaan. Voi olla että tämä uros ei ole löytänyt naarasta ollenkaan tai sitten sillä on jo pesä ja munat yhden naaraan kanssa ja nyt se etsii toista, tai kolmatta. Kirjosieppo on moniavioinen.

Talitiaisen pesintä alkaa jo olla poikasvaiheessa joten tinttiä ei nyt enää tähän pönttöön tule kuin mahdollisesti heinäkuussa, jolloin talitiaiset usein pesivät toistamiseen. Harmaasieppo saapuu suomeen myöhemmin kuin kirjosieppo ja sillä lienee muutto vielä jossain määrin kesken. Vaikka harmaasieppo suosii avoimempia pesäpaikkoja ja vaikka se joidenkin lähteiden mukaan ei pesi umpipönttöön ollenkaan, on niitä silti tässä pöntössä pesinyt.

Kevät on jo kääntynyt kesäksi, mutta pesintä on vielä mahdollinen. Suunnittelen jo ensi vuodeksi lisää kamerapönttöjä. Jos vain aikaa riittää niitä on keväällä enemmän kuin tämä yksi jolloin pesinnän todennäköisyys kasvaa.


21.5.2002

Lämmin päivä kylmän jakson jälkeen lisäsi lintujen laulua aivan selvästi. Kirjosieppo lauleskeli lähempänä kuin eilen ja niitä on lähistöllä useampia. Yksi niistä tutustui varsin huolellisesti pöntöönkin. Automatiikka tallensi 14 kuvaa joista parhaat tässä. Ensimäinen on otettu 9:46 ja vimeinen 10:06 eli lintu hääräsi paikalla yhteensä parikymmentä minuuttia. Kuvat osoittavat myös, että vierailija 26.4. oli myös kirjosieppo vaikka sitä en silloin osannut tunnistaa.


20.5.2002

Asukasta yhä odotellaan. Kameraohjelman liikkeentunnistustoiminto ei ole 12.5 jälkeen havainnut liikettä pöntössä. Sen sijaan aamupäivällä pöntöstä kuului rapinaa. Joku lintu kävi pöntöllä mutta ei tullut sisälle.

Kirjosieppo on joka päivä laulanut ahkerasti lähistöllä.


14.5.2002

Kirjosieppopariskunta liikkui pihapiirissa ja naaras kävi ainakin kahdessa muussa pöntössä vaan ei kamerapöntössä. Naaras kävi katsomassa samaa pönttöä jossa 10.5 oli orava. Otin koko sen pöntön pois. Oravia on nyt niin paljon että pesintä ko. pöntössä päätyisi varmasti pesän ryöstöön oravan toimesta. Parempi että siinä ei nyt pesi kukaan.


12.5.2002

Ampiaista ei aamulla enää kuulunut, joten poistin teipin. Iltapäivällä kamera taltioi kuvan kirjosieposta joka kävi tutustumassa pönttöön.


11.5.2002

Näkemiin ampiainen. Ja anteeksi. Pesä lähti tänään. Amppari tuli takaisin kun pesä oli poissa. Se lenteli ja käveli ympäri pönttöä aivan sekavan näköisenä. Noin tunnin kuluttua se näytti aloittavan pesän rakentamisen uudestaan. Katsoin TV:stä kun ampiainen meni ulos ja kävin sitten tukkimassa lentoaukon teipillä. Jospa se huomiseen mennessä unohtaisi pöntön ja menisi muualle niin teipin voi ottaa pois. En halua käyttää mitään myrkkyjä pöntön lähellä ettei jää mitään hajuja mitkä saattavat karkoittaa lintuja.

Pesä oli parissa päivässä edistynyt melkoisesti. Sisällä oli viisi kennoa.


10.5.2002

Ampiainen todellakin on aloittanut pesän rakentamisen. En ole kovin innostunut ampiaispesästä makuuhuoneen ikkunan vieressä, pihalla jossa lapsetkin leikkivät. Ampiaisista on ollut riesaa ennenkin. Niitä on todella paljon sitten kun ne lisääntyvät. Mietin, pitäisiko amppari häätää pois. Niiden pesä ajan mittaan peittäisi noin puolet kameran näkökentästä jolloin lentoaukkoa ei näkyisi ollenkaan. Mitään katsottavaa tuskin siinä vaiheessa olisi, pörinä vain kuuluisi. Riskinä on sitten se, että pöntössä ei pesi kukaan. Ehkä parempi niin kuin piha täynnä ampiaisia.

Katso videopätkä: 391 kt, 30 sek, 320 x 240

Pihalla on kamerapöntön lisäksi kolme muuta pönttöä, eikä yhdessäkään ole lintuja. En muista kesää, jolloin kaikki pöntöt olisivat jääneet tyhjiksi, joten eiköhän tässä vielä pesijöitä tule. Tutuilta olen kuullut, että tänä vuonna olisi tavallista vähemmän pöntöissä pesiä. Oravia on sen sijaan todella paljon ja yksi niistä oli tänään löytänyt alunperin leppälinnulle tehdystä pöntöstä mukavan leposijan, niin kuin kuvista näkyy. Ilmeisesti orava ei todellakaan näe suoraan eteensä. Lähikukva on otettu vain puolen metrin päästä eikä orava reagoinnut mitenkään.


9.5.2002

Ampiainen tässä askartelee jotakin. Ettei nyt vaan pesää tekisi. Silloin tuskin linnut enää uskaltavat pönttöön.


8.5.2002

Talitiaisia soitimella pihapuissa ja viereisessä metsässä näkynyt eilen ja tänään. Osalla tinteistä on siis pesintä vielä kokonaan aloittamatta. Kirjosiepon pesintä alkanee kuun puolivälin paikkeilla. Monet talitiaiset pesivät toisen kerran heinäkuussa, jolloin ne tiettävästi tekevät uuden pesän kokonaan toiseen paikkaan.


6.5.2002

Kirjosieppo lenteli pihapuissa tänään. Se on ollut kamerapöntön yleisin asukki. Koiraat lienevät pesäpaikan hakupuuhissa parhaillaan. Naaraat saapuvat vähän myöhemmin ja valitsevat lopullisesti pesäpaikan.


3.5.2002

Kimalainen tässä taas. Saammeko tänä vuonna kimalaispesän katseltavaksi? Ampiaispesä linnunpöntössä ei ole kovin harvinainen tapaus.


29.4.2002

Katselin pöntön kuvaa TV:stä, kun iltapäivällä kuului rapinaa ja aukossa näkyi varjo. Lintu kävi pöntöllä. Vain varjo näkyi, joten en tiedä mikä lintu se oli.


28.4.2002

Omituinen kuva tallentui levylle. Tarkemmin katsoen se on joku ötökkä joka käveli pöntössä, ja kameran linssillä. Toivottavasti oli edes puhtaat jalat...


26.4.2002

Ensimmäinen vierailu! Joku lintu kävi kurkistamassa pönttöön aamulla. Kuvasta ei pysty tunnistamaan lajia. Muistuttaa hiukan viime vuotista lehtokerttua. Ei kuitenkaan näytä miltään kolopesijältä. Kameraohjelma on asetettu tallentamaan kuvia aina kun pöntössä näkyy liikettä.


1.4.2002

Pöntössä ei vielä ole elämää. Kamera ei ole säännöllisesti toiminnassa. Viime vuonna pesän rakennus alkoi vappuna. Pesinnän alkamista odotellessa voit katsella mitä pöntössä tapahtui viime vuonna.